Tuinonderhoud

Hovenier voor alle seizoenen

Als je wilt dat je tuin er het hele jaar door mooi uitziet, ontkom je niet aan tuinonderhoud door een hovenier. Of je tuin nu groot of klein is, er is altijd wat te doen.

Tip van de hovenier: Elk seizoen kent zijn eigen tuinklusjes

Het voorjaar begint meestal met snoeien en bemesten. Veel bomen en struiken, maar ook diverse vaste planten, knappen op van een snoeibeurt in het voorjaar. Elke plant heeft een ideale snoeitijd, dus let daarop voordat je iets te enthousiast alles tegelijk wilt gaan snoeien.

Het voorjaar is ook de tijd om je tuin weer op te ruimen en je terras algenvrij te maken. Knip verdorde takken en bloemen van vorig jaar weg en ruim tuinafval op. Aan de start van het tuinseizoen zullen de planten je dankbaar zijn voor wat extra mest, voor een goede start in het nieuwe groeiseizoen.

Ook voor bemesten geldt dat elke boom, plant of struik zijn eigen voorkeuren heeft. Sommige planten houden erg van extra kalk, andere juist helemaal niet. Zoek in een tuinencyclopedie of op internet op wat jouw planten nodig hebben.

Niet alleen je planten beginnen aan een nieuw groeiseizoen, ook het onkruid steekt enthousiast zijn kop op. De strijd tegen het onkruid begint ook in het voorjaar.

In de zomer is het vooral een kwestie van bijhouden; onkruid wieden en klein fruit, zoals bessen en aardbeien, oogsten; plaagdieren zoals luizen, mieren en rupsen onder controle houden. Je kunt dit doen met biologische bestrijdingsmiddelen, natuurlijke vijanden of natuurlijk met gif.

Op warme dagen zullen je planten extra water nodig hebben. Dat geldt voor planten in potten, maar ook het gazon of planten in de tuin.

In de herfst hoort veel opruimwerk bij het tuinonderhoud. Afgevallen blad van bomen kun je op sommige plekken beter weghalen. Gras verstikt erdoor en op je terras kunnen bladeren voor glijpartijen zorgen. In de borders kun je het afgevallen blad als mulchlaag laten liggen. Dat geeft je vaste planten extra bescherming tegen de vrieskou later. Bij het tuinonderhoud in de herfst hoort ook snoeien, het gazon zijn laatste maaibeurt geven en de niet-winterharde planten een beschut plekje binnen geven.

De winter is het rustigste tuinseizoen qua onderhoud. Maar ook in dit seizoen zijn er planten die juist nu gesnoeid moeten worden, voordat de sapstroom terug op gang komt. Heb je een vijver met vissen, zorg dan dat er een ijsvrij plekje is, voor de zuurstof toevoer. Let er ook op dat fonteinen en dergelijke niet kunnen bevriezen.

Sommige mensen vinden tuinonderhoud ontspannend, maar als je liever alleen geniet van je tuin en er niet in wilt werken, kun je het tuinonderhoud het beste uitbesteden aan een hovenier, of klusjesbedrijf. Het gaat er ten slotte om dat jij geniet van jouw tuin zoals jij dat wilt!


Delen